Wanneer vinden dopingcontroles plaats?

Dopingcontroles gebeurden vroeger enkel na wedstrijden. Nu kunnen ze op elk ogenblik plaatsvinden. Dit is noodzakelijk omdat sommige producten wekenlang een prestatieverbeterend effect hebben maar slechts enkele dagen (sommige stoffen zelfs slechts enkele uren) kunnen opgespoord worden. Wanneer enkel na een wedstrijd of op één bepaald uur van de dag zou gecontroleerd worden, zou een doortrapte sporter perfect dopingproducten kunnen gebruiken zonder tegen de lamp te lopen. Dit kan en mag natuurlijk de bedoeling niet zijn van dopingcontroles.

Samen met het Wereldantidopingagentschap, kortweg WADA, de internationale sportfederaties en 176 landen (toestand op 29/09/2014), wenst de Vlaamse overheid een wereldwijde, geharmoniseerde, performante dopingbestrijding, vanzelfsprekend zonder hierbij de mens achter de sporter te vergeten.

Belangrijk is ook dat alle sporters over de hele wereld op eenzelfde manier behandeld worden. Sporters in bv. Spanje of Italië kunnen niet strenger of minder streng behandeld worden dan sporters in bv. Frankrijk, Nederland of Duitsland.

 

 

 

Ga naar...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.