Nieuws

20 december 2019

Dopinglijst 2020 treedt op 1 januari in werking

Jaarlijks wordt de ‘lijst met verboden stoffen en methoden’, beter bekend als de dopinglijst, aangepast. Dit jaar werden evenwel weinig fundamentele wijzigingen doorgevoerd zodat er praktisch gezien voor de meeste sporters niets verandert.

De wijzigingen worden per 1 januari geïntegreerd op onze website onder de link https://www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/lijst-geneesmiddelen/

In bijgesloten document duiden we de belangrijkste wijzigingen.

26 september 2019

Wijziging dopingreglementering voor minderjarige sporters

Vanaf 1 januari 2020 zullen ook minderjarige sporters in Vlaanderen een toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) moeten aanvragen als ze bij een dopingtest het gebruik van een geneesmiddel met stoffen op de dopinglijst moeten rechtvaardigen. In het verleden volstond het dat een minderjarige breedtesporter in dat geval een doktersattest toonde tijdens een dopingcontrole maar die uitzondering valt weg. We roepen de sportfederaties dan ook op om deze informatie tijdig te delen met hun clubs, atleten, trainers, dokters en ouders.

Betekent dit nu dat iedere minderjarige sporter een TTN moet aanvragen?

Lees meer op www.antidoping.vlaanderen.

22 juli 2019

Dopingcontrole na wedstrijd bij teamsporten

Nieuwe oproepingsprocedure!

Vanaf 1 augustus 2019 wijzigt in Vlaanderen de oproepingsprocedure voor dopingcontroles na de wedstrijd. Hierbij is een belangrijke taak weggelegd voor de ploegafgevaardigden die te allen tijde instaan om na afloop van de wedstrijd mee de sereniteit te bewaren en het werk van het controleteam logistiek mogelijk te maken.

Wij schetsen hier het verloop van deze dopingcontrole.

04 juni 2019

Het succes van de eerste editie van Play True Day Belgium kent een vervolg: in september 2019 gaat de Belgische sport weer volop voor #CleanSport!

Atleten, clubs en federaties worden alvast opgeroepen om de campagne mee te ondersteunen.

Meer info over de Play True Day

04 juni 2019

De FitnessOrganisatie lanceert in samenwerking met Sport Vlaanderen en NADO Vlaanderen de KUS-Campagne binnen de fitnesssector om vooral jongeren tussen 12 en 18 jaar te informeren over de gevaren van Kracht en Uiterlijk Stimulerende Middelen.

Lees meer

07 november 2018

Persmededeling NADO Vlaanderen naar aanleiding van de dopingcontrole van Pieter Serry tijdens het gala van de Flandrien te Oostende op 6 november 2018.

29 augustus 2018


Play True Day: allemaal samen voor een dopingvrije sport!

 

Tijdens het weekend van 31 augustus tot en met 2 september staat de sportbeleving in het hele land in het teken van de “PLAY TRUE DAY”, een sensibiliseringscampagne voor dopingvrije sport. Ook de rest van de maand september staat een faire sportbeleving in de schijnwerpers.


 

23 juli 2018

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) moedigt alle landen aan om een Play True Day te organiseren. In 2018 zal die in heel België plaatsvinden in het weekend van 31 augustus tot en met 2 september. De bedoeling is om sporters, het sportpubliek en anderen vertrouwd te maken met én te sensibiliseren over de wereldwijde strijd tegen doping.

Meer info over de Play True Day

03 april 2018

NADO Vlaanderen is op korte termijn en voor onmiddellijke aanstelling op zoek naar: CONTROLEARTSEN DOPINGCONTROLES IN DE SPORT.

28 februari 2018

Op donderdag 29 maart, aan de vooravond van Lance Armstrongs optreden voor de Tour of Flanders Business Academy, komt David Walsh naar Gent. Walsh is de beroemde Ierse sportjournalist die Armstrong aan de galg schreef. Hij geeft – en dat is de échte primeur in de aanloop naar ‘Vlaanderens mooiste’ – een lezing in de UGent en zit daarna in een straf panel met prof. dr. ir. Peter Van Eenoo (Ugent), Marc Van der Beken (directeur NADO Vlaanderen), Hans Vandeweghe (De Morgen) en dr. Tom Teulingkx (SKA/Medische Cel Belgian Cycling-Cycling Vlaanderen), voor een update inzake antidoping.

Meer info over deze lezing.

 

Ga naar...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.