Nieuws

16 november 2020

Webinar over de nieuwe WADA-code 2021

Op 1 januari 2021 treedt de nieuwe WADA-code 2021 in werking. In Vlaanderen gaat dat gepaard met een belangrijke aanpassing van het Antidopingdecreet en de invoering van een nieuwe Standaard voor Educatie, waarbij samenwerking met de Vlaamse sportactoren centraal staat.

Op woensdag 25/11 en donderdag 3/12 organiseert NADO Vlaanderen een webinar over de implicaties van de nieuwe WADA-code 2021.

Inschrijven kan door een mail te sturen met de voorkeurdatum naar guido.steens@nado.vlaanderen.

Lees meer

 

03 juli 2020

Dopingcontrole na de wedstrijd

COVID-19 - Update 01/07/2020

31 maart 2020

De cijfers en statistieken van 2019 werden gepubliceerd:

jaartotaal: cijfers per kwartaal (pdf)

mededeling NADO Vlaanderen (pdf) 

23 maart 2020

NADO Vlaanderen in Corona-modus

Naar aanleiding van de Corona-crisis in België heeft NADO Vlaanderen beslist absolute prioriteit te geven aan de gezondheid van de atleten en het anti-dopingpersoneel op het terrein.

Lees meer

12 februari 2020

Dopingcontrole na wedstrijd bij ploegsporten: bijsturing oproepingsprocedure!

Vanaf heden verandert de manier van oproepen bij een dopingcontrole na een wedstrijd bij ploegsporten in Vlaanderen.

Wij schetsen hier het licht gewijzigd verloop van deze oproepingsprocedure.

Op deze manier krijgt de ploegsporter dezelfde rechten en plichten als de individuele sporter.

 

27 januari 2020

Gezondheidsrisico’s prestatiebevorderende middelen

De media focust vooral op het prestatiebevorderende aspect van dopinggebruik bij elite atleten. Te weinig aandacht wordt evenwel besteed aan de gezondheidsrisico’s van prestatiebevorderende middelen bij recreatieve sporters.

Lees meer

 

20 december 2019

Dopinglijst 2020 treedt op 1 januari in werking

Jaarlijks wordt de ‘lijst met verboden stoffen en methoden’, beter bekend als de dopinglijst, aangepast. Dit jaar werden evenwel weinig fundamentele wijzigingen doorgevoerd zodat er praktisch gezien voor de meeste sporters niets verandert.

De wijzigingen worden per 1 januari geïntegreerd op onze website onder de link https://www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/lijst-geneesmiddelen/

In bijgesloten document duiden we de belangrijkste wijzigingen.

26 september 2019

Wijziging dopingreglementering voor minderjarige sporters

Vanaf 1 januari 2020 zullen ook minderjarige sporters in Vlaanderen een toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) moeten aanvragen als ze bij een dopingtest het gebruik van een geneesmiddel met stoffen op de dopinglijst moeten rechtvaardigen. In het verleden volstond het dat een minderjarige breedtesporter in dat geval een doktersattest toonde tijdens een dopingcontrole maar die uitzondering valt weg. We roepen de sportfederaties dan ook op om deze informatie tijdig te delen met hun clubs, atleten, trainers, dokters en ouders.

Betekent dit nu dat iedere minderjarige sporter een TTN moet aanvragen?

Lees meer op www.antidoping.vlaanderen.

22 juli 2019

Dopingcontrole na wedstrijd bij teamsporten

Nieuwe oproepingsprocedure!

Vanaf 1 augustus 2019 wijzigt in Vlaanderen de oproepingsprocedure voor dopingcontroles na de wedstrijd. Hierbij is een belangrijke taak weggelegd voor de ploegafgevaardigden die te allen tijde instaan om na afloop van de wedstrijd mee de sereniteit te bewaren en het werk van het controleteam logistiek mogelijk te maken.

Wij schetsen hier het verloop van deze dopingcontrole.

04 juni 2019

Het succes van de eerste editie van Play True Day Belgium kent een vervolg: in september 2019 gaat de Belgische sport weer volop voor #CleanSport!

Atleten, clubs en federaties worden alvast opgeroepen om de campagne mee te ondersteunen.

Meer info over de Play True Day

Ga naar...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.