Cijfers & statistieken (pdf)

Hieronder kan u per kwartaal of per jaar de cijfers en statistieken van de dopingcontroles raadplegen.

Let op: het betreft hier dopingcontroles die op initiatief van de Vlaamse overheid werden georganiseerd.

Sinds 2007 wordt er een onderscheid gemaakt tussen
dopingcontroles binnen wedstrijdverband (= na een wedstrijd) en
dopingcontroles buiten wedstrijdverband (= na een training of bij de sporter thuis).

Korte uitleg bij de termen die worden gebruikt:

Tests: dit is het aantal gecontroleerde sporters in een bepaalde sportdiscipline tijdens een bepaalde periode

Een atypische bevinding: dit betekent dat een verhoogde testosteron/epitestosteronverhouding werd vastgesteld. Verder onderzoek is hierbij nodig om na te gaan of deze verhoging te wijten is aan lichaamseigen of lichaamsvreemde factoren. Dit is geen dopingpraktijk!

Afwijkend analyseresultaat: alle analyseresultaten van het erkend dopingcontrolelaboratorium DoCoLab te Zwijnaarde, waarbij de aanwezigheid van een verboden stof in de urine of het bloed van een sporter werd vastgesteld.

Weigering: alle gevallen waarbij een sporter de dopingcontrole weigert of niet komt opdagen na oproeping bij een aangekondigde controle.

Fraude/bezit: alle gevallen van (poging tot) bedrog of sporters in wiens bezit verboden stoffen werden aangetroffen.

Verboden methode: elke methode die als dusdanig wordt beschreven in de lijst van verboden stoffen en methoden (manipulatie van bloed en bloedcomponenten; chemische en fysieke manipulatie; genetische doping).

Dopingpraktijk: het totaal van alle overtredingen (afwijkend, weigering, fraude/bezit, verboden methode) van de antidopingregels die werden vastgesteld.

De cijfers zeggen niets over de eventuele sancties die dopingovertreders krijgen. Een aantal van de overtredingen is immers nog in behandeling bij de disciplinaire commissie of raad of leidt niet altijd tot een sanctie (bv. wanneer een sporter retro-actief een toestemming wegens therapeutische noodzaak krijgt voor de aangetroffen verboden stof).

Eén sporter kan verschillende verboden stoffen uit verschillende groepen (stimulantia, narcotica, anabolica, …) gebruikt hebben. Daarom is het aantal overtreders niet noodzakelijk gelijk aan het aantal aangetroffen verboden stoffen of de optelsom hiervan.

 

Ga naar...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.