Alles weergeven / Alles verbergen
Iedereen kan op de website www.antidoping.vlaanderen terecht om te kijken of een bepaald geneesmiddel een verboden stof bevat. Alle geneesmiddelen die vermeld staan in het gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie staan hierop vermeld. Maandelijks wordt deze lijst aangepast.
Let op! Niet elk product waaraan geneeskrachtige werking wordt toegeschreven is een officieel geneesmiddel en dus vermeld in de lijst met geneesmiddelen.
De als "geneesmiddel" op de dopinglijn vermelde producten zijn enkel de officieel in België geregistreerde geneesmiddelen.
De geneesmiddelen in het groen weergegeven, zijn toegelaten. De geneesmiddelen op een rode achtergrond bevatten een of meer verboden stoffen. Door op het geneesmiddel zelf te klikken, krijg je meer uitleg en kan je zien onder welke voorwaarden het geneesmiddel verboden is (altijd, enkel buiten wedstrijdverband, enkel bij bepaalde sporten, …).
--> Zie "lijst geneesmiddelen" voor meer informatie over het gebruik van de lijst.
Indien er toch nog iets onduidelijk is, kan u uw vraag per e-mail stellen aan NADO Vlaanderen: dopinglijn@nado.vlaanderen.
Het antwoord hierop vind je onder de rubriek Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN)
Sportfederaties hebben het recht om zelf dopingcontroles te laten uitvoeren. De overheid moet van deze controles minstens 2 weken voor aanvang van de wedstrijd op de hoogte worden gebracht, zodat ze daar rekening mee kan houden bij het plannen van haar eigen controles en eventueel toezicht kan uitoefenen op deze dopingcontroles.
Wanneer uw federatie zelf een dopingcontrole wenst te organiseren, kan u dit best per e-mail melden aan hans.cooman@nado.vlaanderen. Hij kan u helpen bij het zoeken naar een erkend controlearts voor het uitvoeren van de controle.
De sportfederatie die een dopingcontrole plant, stelt een opdracht tot dopingcontrole op voor de controlearts en een analyseopdracht voor het controlelaboratorium en stuurt hiervan een afschrift naar de administratie (Vlaamse overheid, NADO Vlaanderen, Arenbergstraat 5, 1000 Brussel).
De kosten voor deze controles (controleartsen, laboanalyses, …) zijn volledig voor de aanvrager.
Noch wij, noch u (waarschijnlijk) kennen de volledige en correcte samenstelling van deze producten, die kunnen gecontamineerd zijn met verboden stoffen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 10% van de voedingssupplementen stoffen bevat die niet op de verpakking vermeld staan en zo aanleiding kunnen geven tot een positieve dopingcontrole. Om een positieve dopingcontrole te vermijden en om uw gezondheid niet te schaden, raden wij u aan deze producten niet te gebruiken.
Ook uit een gezonde en evenwichtige voeding kunnen sporters de nodige vitamines halen. Voor meer informatie over voeding kan u terecht op de website www.gezondsporten.be.
Surf naar www.gezondsporten.be/themas/sportvoeding/gezonde-basisvoeding/de-actieve-voedingsdriehoek om meer te weten te komen over sportvoeding en sportdranken met een wetenschappelijk onderbouwde uitleg.
Via www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/voedingssupplementen/voedingssupplementen/ vindt u het antwoord op een aantal vragen over voedingssupplementen.
De sporter is en blijft verantwoordelijk voor de producten die hij/zij gebruikt.
Creatine staat niet op de lijst van verboden stoffen of methoden en is dus toegelaten. Creatine kan enig positief effect hebben bij prestaties welke een korte explosieve krachtontplooiing vragen. Voor duursporten wordt geen prestatieverbetering genoteerd.
Een oplaaddosis van 5 gram per dag gedurende een 14-tal dagen en daarna een onderhoudsbehandeling van 3 gram per dag lijkt niet schadelijk te zijn.
Wetenschappelijke literatuur meldt dat het best is vooraf een medisch onderzoek te ondergaan met onder andere controle van lever- en nierfunctie. Bij aandoeningen van deze organen kan er wel schade ontstaan, zelfs bij “normale doses”. Het gebruik van grote hoeveelheden creatine kan de gezondheid schaden (o.a. nierproblemen veroorzaken).
Neen, op voorwaarde dat u geen andere middelen of producten met verboden stoffen hebt gebruikt. Sinds 1 januari 2004 is cafeïne toegelaten en zal een sporter dus niet positief testen bij een dopingcontrole na het drinken van een of meerdere Redbulls.
Cannabis staat op de lijst van de verboden stoffen bij controles binnen wedstrijdverband en is dus verboden voor sporters.
Cannabis is verboden omwille van het euforisch effect en om de sporter tegen zichzelf te beschermen zodat hij op een normale (en niet op een euforische manier) zijn sport kan beoefenen.
Op te merken valt dat cannabis zeer lang opspoorbaar blijft. Het roken van één joint kan verschillende weken later nog leiden tot een afwijkend analyseresultaat.
De website dopinglijn geeft enkel informatie aangaande humane doping en is dus een initiatief om de sporter te informeren en te sensibiliseren over gezond sporten, m.a.w. de sporter kan hierbij terecht met vragen over zijn gezondheid (welke producten of geneesmiddelen mag hijzelf wel of niet nemen, wat zijn de al dan niet schadelijke effecten van een bepaald product, enz…). Advies geven over dieren en doping doet de dopinglijn niet, hiervoor kan men terecht bij de dienst Dierenwelzijn: dierenwelzijn@vlaanderen.be.
Alcohol staat niet meer op de verboden lijst.
Sommige internationale federaties willen alcohol wel verbieden in hun intern reglement. Informeer bij uw betrokken internationale federatie.
Alcohol is wel verboden voor alle sporters vanaf het ogenblik dat ze opgeroepen zijn voor dopingcontrole en dit tot hun staal is afgenomen.
Elitesporters zijn sporters van nationaal of internationaal niveau.
Elitesporter van internationaal niveau is elke sporter die deelneemt aan wedstrijden van internationaal niveau. Wie deze sporters concreet zijn, wordt bepaald door elke internationale federatie afzonderlijk. Dit kan zowel de top 50 als de top 10 van de wereldranglijst zijn.
Elitesporter van nationaal niveau is elke sporter die volgens zijn nationale antidopingorganisatie (NADO) van nationaal niveau is.
In België zijn er vier NADO’s (één per Gemeenschap en één voor Brussel), maar wat nationaal niveau betreft, hanteren allen dezelfde definitie. In Vlaanderen is deze definitie opgenomen in artikel 2, 19° van het antidopingdecreet, dat bepaalt:
Elitesporter van nationaal niveau: elke sporter van wie de internationale federatie de Code ondertekend heeft en deel uitmaakt van de olympische of paralympische beweging of erkend is door het Internationaal Olympisch Comité of Internationaal Paralympisch Comité of lid is van Sport Accord, die geen elitesporter van internationaal niveau is, en die aan een of meer van de volgende criteria voldoet:
a) hij neemt regelmatig deel aan internationale wedstrijden van hoog niveau;
b) hij beoefent zijn sportdiscipline als voornaamste bezoldigde activiteit, in de hoogste categorie of de hoogste nationale competitie van de betreffende discipline;
c) hij is geselecteerd voor of heeft in de voorbije twaalf maanden deelgenomen aan een of meer van de volgende evenementen in de hoogste competitiecategorie van de desbetreffende discipline: Olympische Spelen, Paralympische Spelen, wereldkampioenschappen, Europese kampioenschappen;
d) hij neemt deel aan een ploegsport in een competitie waarbij de meerderheid van de ploegen die aan de competitie deelnemen, bestaat uit sporters als vermeld in punt a), b) of c);
Wie deze personen concreet zijn in Vlaanderen, is het voorwerp van overleg tussen NADO Vlaanderen en de Vlaamse sportfederaties.
Onthoudt dat hoewel de term “elitesporter” slaat op sporters van hoog (d.w.z. nationaal of internationaal) niveau, het al dan niet elitesporter zijn geen verband houdt met het statuut van topsporter, de erkenning van een sport of financiële ondersteuning van een sporter.
Of een sporter al dan niet als elitesporter moet worden beschouwd, heeft enkel belang in het kader van de antidopingregelgeving.
Via www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/verboden-stoffen/ vindt u een overzicht van de verboden stoffen en methoden, ingedeeld in groepen, met uitleg over de werking van de middelen en de mogelijke gezondheidsrisico’s die hieraan verbonden zijn.
Vanaf 1 januari 2020 moeten minderjarige sporters ook in Vlaanderen, net zoals elders in de wereld, een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN) hebben om het gebruik van een verboden stof (dat is een stof op de dopinglijst) te kunnen rechtvaardigen. De therapeutische noodzaak wordt beoordeeld aan de hand van de internationale standaard.
Meer info: https://www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/ttn/wie-kanmoet-een-ttn-aanvragen/
Alles weergeven / Alles verbergen
Elitesporter categorie A:
Na het aanmaken van je profiel met postadres, verblijfplaatsen, trainingslocaties, en wedstrijdlocaties, ga je volgt te werk:
Elitesporter categorie B:
Elitesporter categorie C:
Er is een verschil wanneer de controlearts je niet kan bereiken tijdens de 60 minuten die je zelf hebt opgegeven als periode waarop je beschikbaar bent voor de dopingcontrole, of tijdens de overige 23 uur van de dag.
Nee, alleen de trainingen en wedstrijden moet u meedelen. Als de controlearts tijdens uw bioscoop- of restaurantbezoek op uw verblijfplaats aankomt en vaststelt dat u er niet bent, zal de controle niet doorgaan.
Vanzelfsprekend staat het u vrij om uw bioscoopbezoek of andere periodes waarin u niet of moeilijk bereikbaar bent (bijvoorbeeld een begrafenis), toch in ADAMS in te geven. Dan kan de controlearts daarmee rekening houden en u op dat ogenblik niet komen storen.
Nee. Het gebeurt zelden of nooit dat een training 12 uur duurt. U moet uw trainingsuren en plaatsen (zwembad, piste, sportzaal,...) zo precies mogelijk opgeven. Bij langeafstandslopen of fietsen vermeldt u de vertrek- en aankomstplaats van de training en ook het geschatte vertrek- en aankomstuur.
Dopingcontroles gebeuren bij voorkeur onaangekondigd. Dat betekent dat u vanaf het ogenblik dat u weet dat u een dopingtest moet ondergaan tot het ogenblik dat de dopingtest is beëindigd, onder toezicht moet blijven van de controlearts of de hem vergezellende chaperon. Telefoneren en afspreken dat 30 minuten later een controle zal worden uitgevoerd, maakt een dopingcontrole aangekondigd. Sporters die vals willen spelen, krijgen zo de kans om dat ook effectief te doen. Dopingcontroles moeten alle bedrog uitsluiten.
Het zijn de activiteiten of gebeurtenissen die geregeld of volgens een vast patroon terugkeren. U moet minstens al uw trainingen aangeven. U vermeldt de plaats van de training en het tijdstip waarop die training begint en eindigt. Als u bijvoorbeeld halftijds werkt of les volgt, kunt u dat ook aangeven. In de regel worden dopingcontroles op uw werk of studieplaats vermeden. U kunt eventueel ook steeds vermelden of een controle al dan niet mogelijk is op dat ogenblik en op die plaats.
Een nieuwe SMS functie is toegevoegd aan ADAMS. Wanneer er geen internet voorhanden is, kan u de verblijfsgegevens aanpassen via GSM of PDA.
Hoe gaat u te werk?
Enkele bemerkingen:
Voorbeeld:
Als u na het doornemen van de ADAMS-handleiding nog vragen of problemen hebt, kunt u bellen naar 02 553 68 79 of mailen naar elitesporter@nado.vlaanderen
U kunt ook een persoonlijke begeleiding vragen: we ontvangen u dan in onze kantoren en leggen u stap voor stap uit hoe u ADAMS moet gebruiken zodat u vlot uw verblijfsgegevens kunt indienen en wijzigen. Als u graag zo een persoonlijke begeleiding wilt krijgen, kunt u een afspraak maken via het bovenstaande telefoonnummer.
03 juli 2020
31 maart 2020
23 maart 2020
Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.
Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.