Antidopingcharter sportarts

Op 27 november 2013 hebben de Vereniging van Sport- en KeuringsArtsen (SKA) en NADO Vlaanderen een Antidopingcharter (496.22 kB) ondertekend om een duidelijk signaal te geven dat ook de artsen bij het begeleiden van sporters een verantwoordelijkheid hebben in de strijd tegen doping en in het promoten van gezond sporten.

Het antidopingcharter vraagt aan sport- en keuringsartsen "het engagement aan te gaan de principes van een dopingvrije sport voorop te stellen bij de behandeling en begeleiding van sporters. Daarbij laat de arts de gezondheid en de veiligheid van de sporter primeren. De arts dient bij de behandeling van elke aandoening eerst voor toegestane, evidencebased behandelingen en methodes te opteren en pas in tweede instantie voor een behandeling met een verboden stof of methode uit medische noodzaak. De arts engageert zich om zich niet onder druk te laten zetten van de sporter of zijn entourage om verboden stoffen of methoden toe te dienen. Volgens het charter heeft de arts de morele verplichting het mogelijke te doen om sporters van dopingpraktijken af te helpen. Tot slot zal hij de sporter en zijn entourage bewustmaken in verband met de ethische principes van de sport en overdreven medicatie, overdreven voedingssupplementen en overbodige inspuitingen of andere handelingen vermijden, met extra aandacht voor jonge sporters."

Documenten:

Antidopingcharter sportarts (496.22 kb)
Mededeling Vlaams minister van Sport - antidopingcharter sportarts (35.91 kb)

 

Ga naar...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.