Biologisch paspoort

Bij elitesporters gebeuren regelmatig bloedafnames voor het opstelle van een biologisch papoort. Dit zijn gewone onaangekondigde bloedafnames die gebruikt worden voor het opstellen van het biologisch paspoort van de elitesporter. Deze bloedafnames zijn GEEN dopingtests. Er zal dan ook meestal geen B-staal genomen worden. Resultaten van een biologisch paspoort worden in hoofdzaak gebruikt om bepaalde elitesporters, die abnormale/verdachte schommelingen in hun bloedwaarden vertonen, te onderwerpen aan extra dopingcontroles (de zogenaamde target-testing). Zeer extreme schommelingen in de bloedwaarden kunnen aanleiding geven tot het opstarten van een disciplinair dossier (dus enkel en alleen op basis van de zeer sterk schommelende bloedwaarden in het biologisch paspoort). 

Het opstellen van een biologische paspoort voor een bepaalde individuele elitesporter gebeurt steeds in samenspraak met de betrokken internationale federatie. Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat elke individuele sporter slechts één biologisch paspoort heeft waarin de resultaten, bekomen na tests in opdracht van de internationale federatie of het NADO, samen in verwerkt worden.

Ga naar...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.