Bètablokkers

Het meedoen aan een wedstrijd is spannend. Soms kan die stress remmend werken op het neerzetten van een goede prestatie. Het lichaam kan ongevoeliger ‘gemaakt’ worden voor deze spanning door het gebruik van zogenaamde bètablokkers. Deze middelen verlagen de hartslag, maar ook het prestatievermogen bij intensieve lichamelijke inspanning. In sporten waarin een geringe lichamelijke inspanning wordt geleverd, maar concentratie en fijne motoriek belangrijk zijn, kan het gebruik van deze stoffen een voordeel opleveren. Het gebruik van deze middelen is daarom binnen dit soort sporten verboden. Omdat bètablokkers alleen in bepaalde sporten verboden zijn behoren ze tot de groep van ‘verboden stoffen in bepaalde sporten’.

Als de hartslag lager wordt en de prestaties worden minder, wat is dan het voordeel van het gebruik? Waarom geldt er dan toch een verbod op het gebruik van deze middelen?

Bètablokkers
Bètablokkers maken het lichaam ongevoeliger voor stress.

Wat zijn bètablokkers?

Bètablokkers, ook wel geschreven als ß-receptorblokkerende stoffen of ß-blokkers, zijn stoffen die een remmende werking hebben op het centrale zenuwstelsel. Voorbeelden van bekende bètablokkers zijn metoprolol en atenolol. Ze verlagen de hartslag, bloeddruk en stofwisseling waardoor het lichaam minder energie kan leveren en tot rust komt. Het gebruik van bètablokkers levert in tijden van stress voordelen.

In de geneeskunde worden bètablokkers gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en ze worden na een hartaanval gebruikt om herhaling te voorkomen. Verder worden ze gebruikt om de negatieve gevoelens van examenvrees, podiumangst en angststoornissen te verminderen. Meestal worden deze middelen door oudere mensen gebruikt.

Wat is het voordeel van bètablokkers voor sporters?

Het gebruik van bètablokkers kan voordeel bieden voor sporten waarin lichamelijke inspanningen laag zijn en concentratie en fijne motoriek belangrijk zijn voor een goede prestatie. Bètablokkers zorgen voor een lage hartslag en verminderen de kans op trillen. In sporten als biljarten, pistool- of geweerschieten en handboogschieten is een vaste hand belangrijk. Elke hartslag zorgt namelijk voor een kleine beweging in het hele lichaam waardoor de schutter minder kans heeft om in de roos te schieten. Bètablokkers zorgen ervoor dat de tijd tussen twee hartslagen wordt verlengd, zodat een sporter meer tijd heeft om te richten. Daarnaast werken bètablokkers stressverlagend waardoor een schutter minder last heeft van trillende handen.

Als gezonde mensen bètablokkers gebruiken kunnen ze last krijgen van vermoeidheid, slaapstoornissen, depressie, misselijkheid, lage bloeddruk en een trage pols, flauwvallen en koude handen en voeten.

In welke sporten is het gebruik van bètablokkers verboden?

Bètablokkers zijn enkel verboden binnen wedstrijdverband in de volgende sporten: autosport, biljart (alle disciplines), boogschieten (ook verboden buiten wedstrijdverband), darts, golf, schieten (ook verboden buiten wedstrijdverband) en skiën of snowboarden (bij schansspringen, skiën vrije stijl of halfpipe skiën en het halfpipe of big air snowboarden).

Hebben er wel eens sporters positief getest?

Op de Olympische Spelen in Peking werd Kim-Jong-su (NKo), bronzen medaille in het pistoolschieten 10 meter en zilver op de 50 meter, positief bevonden op bètablokkers en moest zijn medailles inleveren.

Ga naar...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.