Sitemap|Contact|
A- A+
  • Lijst geneesmiddelen
  • Verboden stoffen
    • Verboden binnen en buiten wedstrijdverband
    • Verboden binnen wedstrijdverband
      • Stimulantia
      • Narcotica
      • Cannabinoïden
      • Glucocorticosteroïden
    • Verboden bij bepaalde sporten
  • Voedingssupplementen
  • TTN

Cannabinoïden

Cannabinoïden (in het vervolg aangeduid als cannabis) zijn sinds 2004 binnen alle takken van sport alléén binnen wedstrijdverband verboden. Cannabis kan een gevoel van ontspanning geven, maar wanneer een sporter echter buiten wedstrijdverband cannabis gebruikt, kunnen bij de dopingcontrole nog lang daarna sporen in de urine worden aangetroffen. Hierdoor werden al meerdere sporters onaangenaam verrast.

Waar komt cannabis vandaan?

Cannabis en verwante stoffen zijn afkomstig van de Indiase hennepplant Cannabis Sativa. Voorbeelden van cannabis zijn marihuana, hasj(iesj), weed, stuff en Nederwiet. Marihuana bestaat uit de gedroogde vrouwelijke bloemtoppen van deze plant en wordt meestal gerookt. De werkzame stof van marihuana is delta-9-tetrahydrocannabinol (THC).

Hoe wordt cannabis gebruikt?

De gangbare manier voor cannabisgebruik is roken, maar eten - in de vorm van spacecake - komt ook voor. Gebruikers ervaren cannabis als rustgevend, ontspannend en geestverruimend. Gebruikers kunnen tijd, ruimte, geluiden, geuren en kleuren intenser ervaren en voelen zich ‘high’. Cannabis behoort in Nederland tot de softdrugs.

Cannabis
Cannabis is afkomstig van de hennepplant, ofwel de Cannabis Sativa (links) met een karakteristiek blad (tweede van links). Deze plant komt oorspronkelijk uit het gebied ten zuiden van de Himalaya. De bloemtoppen leveren de marihuana (tweede van rechts). Deze kan, onder andere, verwerkt worden in een joint (rechts).

Welk ‘voordeel’ kan een sporter hebben van cannabis?

In de sport kan cannabis, en dan vooral marihuana en hasj, worden gebruikt om zich voor een wedstrijd te ontspannen. Na het gebruik voel je je ‘high’ wat er voor zorgt dat je extra gevoelig bent voor allerlei prikkels van buitenaf. In sporten waar je kalm moet blijven zoals biljarten, darten en schieten, kunnen sporters in het voordeel zijn als ze cannabis gebruikt hebben.

De bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van cannabis zijn onder meer een verminderd concentratie- en reactievermogen, verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en een groter zelfvertrouwen, waardoor er een grotere kans is op het maken van inschattingsfouten. Het gebruik van cannabis is dan ook niet voor iedere sport prestatieverhogend, maar het wordt toch in alle sporten verboden omdat het in strijd is met de ‘spirit of sport’. Het langdurig gebruik ervan kan leiden tot vermindering van cognitieve vaardigheden, een verminderd geheugen en een hogere gevoeligheid voor psychosen. 

Cannabis is lang aantoonbaar

Cannabis is alleen binnen wedstrijdverband verboden. Buiten wedstrijdverband is het wel toegestaan. Wat veel sporters niet of onvoldoende beseffen is dat het lang duurt voordat cannabis compleet uit je lichaam is. De werkzame stof, het tetrahydrocannabinol (THC), is een vetachtige stof en stapelt zich gemakkelijk op in lichaamsvetten. De hoeveelheid die in vet opgestapeld wordt, hangt af van de hoeveelheid, de frequentie en de sterkte van het gebruikte cannabisproduct. THC komt langzaam vrij uit het lichaamsvet en kan daardoor nog lang aanwezig zijn in bloed en urine. Bij lichamelijke inspanning komt THC nog gemakkelijker vrij uit de vetcellen, omdat de vetreserves tijdens inspanning worden gebruikt. Hierdoor neemt het risico op een positieve dopingtest toe. Bij zwaar gebruik kan THC meer dan een maand na gebruik in de urine aantoonbaar zijn. Voor de aantoonbaarheid geldt altijd dat het gaat om gemiddelden. Het hangt van de mate van gebruik af. Er is wel eens THC in urine aangetroffen 3 maanden nadat met het gebruik gestopt was. Kortom, de genoemde waarden geven geen zekerheid. 

Vormt meeroken een risico?

Ook meeroken kan een risico vormen. De wetenschappelijke literatuur hierover is echter niet eenduidig. Het is namelijk mogelijk een verhoogde concentratie THC in de urine te krijgen door middel van passief meeroken, of de rook inademen van anderen die wel marihuana roken, maar in slechts een klein aantal gevallen leidt dit tot een positieve plas. Bij het meeroken komt er altijd cannabis in je lichaam terecht, maar het gebeurt zelden of nooit dat het meeroken leidt tot een hogere grenswaarde dan de detectiewaarde.

Positieve gevallen

Cannabispositieven komen in allerlei takken van sport voor, doordat het gebruik ervan lang aantoonbaar is in de urine en doordat het blijkbaar veel gebruikt wordt. In 2006 zijn wereldwijd 553 van de totaal 4332 positieven betrapt op het gebruik van cannabis. Dat wil zeggen dat 1 op de 8 positieve bevindingen betrekking heeft op cannabisgebruik. Ook in Vlaanderen testen nog veel sporters positief op cannabis. Dit blijkt uit onze cijfers en statistieken.

Log in op het extranet »

Ga naar...

  • Cijfers en statistieken
  • Links
  • FAQ
  • Bestellen
  • Regelgeving
  • Video

Nieuws

11 mei 2016

  • De cijfers en statistieken van het eerste kwartaal 2016 werden gepubliceerd.
    cijfers...

17 maart 2016

  • Ook de vertegenwoordigers van NADO Vlaanderen waren aanwezig op de jaarlijkse symposia...

07 maart 2016

  • Op zaterdag 5 maart 2016 organiseerde NADO Vlaanderen in samenwerking met Vlaams minister...

Nieuwsbrief

Via deze rubriek kan u zich abonneren voor de gratis nieuwsbrief i.v.m. doping en dopingbestrijding in Vlaanderen. Gelieve uw e-mailadres in te vullen en op de knop “inschrijven” te klikken.

nieuwsbrief

Opmerking: uw e-mailadres zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt niet doorgegeven aan andere organisaties of instellingen.

portaal Vlaamse overheid